Nieuws

Wij willen (ver)kopen, maar kunnen geen nieuwe woning vinden...

Het zal voor niemand nieuws zijn, de woningmarkt is al geruime tijd overspannen. Het nieuws heeft bol gestaan van de kreten dat starters geen woning kunnen vinden en dat het lijkt of er geen plafond komt aan de prijsstijging van huizen. Door de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters, is er toch een beweging in de situatie gekomen. Zo kopten diverse dagbladen laatst nog “Jonge huizenkopers kopen massaal dure huizen dankzij afschaffing overdrachtsbelasting”. Aan de andere kant zet de prijsstijging van woningen ook hierdoor juist door. De woningprijzen stegen afgelopen jaar gemiddeld met 16.4%(!).

Buiten het feit dat de woningprijzen flink zijn gestegen, wordt er in de huidige markt ook volop overboden. Dit klinkt natuurlijk ideaal voor de verkopers, maar toch zien we dat het aanbod van koopwoningen langzaam aan het opdrogen is. Een van de belangrijke factoren hierin zijn de doorstromers. Uit onderzoek van woningsite Funda blijkt dat maar liefst 77% van de doorstromers liever wacht met het in de verkoop zetten van hun woning tot zij zelf een nieuwe woning hebben aangekocht. Dit fenomeen leidt tot een vicieuze cirkel, gezien er geen aanbod komt wanneer doorstromers vasthouden aan hun eigen woning tot zij een geschikte nieuwe woning hebben gevonden. De krapte in de woningmarkt zorgt dus voor een probleem aan de zijde van de vraag, maar zeker ook van aanbod.

Maar als er dan toch een woning op de markt komt die voldoet aan al jouw woonwensen, wat dan? Je moet er in de huidige markt snel bij zijn om contact op te nemen met een makelaar, anders vis je al vrijwel zeker achter het net. Vaak ben je al te laat op het moment dat de woning op Funda, Pararius of een andere woningsite wordt geplaatst. Mocht je dan toch een van de weinige partijen zijn die een bezichtiging hebben weten te bemachtigen, ben je er nog niet. Nu begint het pas… Hoe zorg je er dan toch voor dat je jouw kansen vergroot? Hierin kan een aankoopmakelaar uitkomst bieden. Een professional die met je meekijkt, je adviseert en de onderhandeling voor jou doet met de verkopend makelaar, maar ook eventuele gebreken of punten van aanpassing kan aanwijzen. Een aankoopmakelaar kijkt objectief naar de woning, kent de markt en kan samen met jou en een financieel adviseur het beste bod voor de woning bepalen. Een aankoopmakelaar kan zowel voor een starter als voor een doorstromer het verschil maken.

Wil jij weten wat een aankoopmakelaar voor jou kan betekenen en wat de verschillende mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op en plan een kennismaking om jouw woonwensen te bespreken.